Δράσεις μαθητών -Β Γυμνασίου

Σχολ. έτος 2020-2021

 

Προλογικό σημείωμα για την αναρτώμενη εργασία από τη διδάσκουσα στο

μάθημα «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» το σχ. έτος 2020-21

κα . Παναγιώτα Παντολέων

Η φετινή σχολική χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους, καθηγητές και μαθητές.

          Όμως όσο αφορά στη διδασκαλία της Μεσαιωνικής Ιστορίας υπήρξαν και φωτεινές στιγμές.

          Τέτοιες στιγμές ήταν, π.χ., οι δεκάδες προαιρετικές εργασίες που παρέδωσαν στην eclass μαθητές της Β’ τάξης –δυστυχώς όχι όλοι- έχοντας αναζητήσει πληροφορίες στο Διαδίκτυο για να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους είχαν τεθεί.

          Κορωνίδα των φωτεινών στιγμών ήταν η ανατροφοδότηση από τους ίδιους τους μαθητές, αυτό το «κυρία, βρήκα για το τάδε θέμα» ή «κυρία, βρήκα τη δείνα πηγή για το τάδε θέμα που μας βάλατε».

          Ένα θέμα που προτάθηκε και παρουσιάστηκε στην τάξη από το Στέλιο Ρ. αφορούσε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με την ακουστική της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Δυστυχώς, ως εργασία, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί, ώστε να αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Σχολείου.

          Αντίθετα, η εργασία της Μαρίνας Μπιτσάκου ολοκληρώθηκε και αναρτάται. Προέκυψε ως εξέλιξη κάποιων προτάσεων για εργασίες που είχαν γίνει στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Το θέμα που την παρακίνησε αρχικά ήταν να κατασκευάσουν οι μαθητές ένα βυζαντινό φολιδωτό θώρακα από ανακυκλώσιμα υλικά, π.χ. από συσκευασίες αλουμινίου.

          Ενδεχομένως, στο μέλλον, ούτε η ίδια η Μαρίνα να μη θυμάται τι ακριβώς σημαίνει κλιβάνιον και σκουτάρι, όμως νομίζω ότι κέρδισε πολύ περισσότερα με την εργασία της, γιατί βίωσε τη διαδικασία εκπόνησης μιας ερευνητικής συνθετικής (και ευχόμαστε και πανεπιστημιακής μελλοντικά) εργασίας.

          Πολύ περισσότερο είχε το σθένος να μην εγκαταλείπει μετά από προβλήματα ή αποτυχίες και να δοκιμάζει ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι βίωσε τη χαρά της δημιουργίας και την ικανοποίηση της επιβράβευσης.

          Η Διευθύντρια και οι καθηγητές ευχόμαστε να αποκομίσουν
           ανάλογα «κέρδη» όλοι οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας.

                         Η διδάσκουσα             
                                Παναγιώτα Παντολέων

paroysiasi

Πατήστε στο παρακάτω link για να δείτε την εργασία


Βυζαντινές πανοπλίες